7 Nisan 2012 Cumartesi

Girişimcilik

Zamana ayak uydurmak gerekliliği gerçek bir gerekliliktir. Bazı girişimciler bir şey üretmeye başlarlar insanlar onu satın almaya başladığında bunun hep böyle kalacağını sanırlar. Ancak dışarıda bir sürü girişimci aç kaplanlar gibi beklerler ve fırsatını bulduklarında müşterileri ve ciroları midelerine indirmekten çekinmezler. İş dünyası hiç bitmeyen bir satranç maçıdır ve süreli oynanır. Zamanı geldiğinde doğru hamleyi yapmayan oyuncu fazladan bir veziri bile olsa eninde sonunda mat olmaya mahkûmdur. Bu öyle bir satranç maçı ki rakibiz hamle yapmak için sizin hamle yapmanızı beklemek zorunda değildir.

Bütün sorun rakiplerinizden kaynaklanmaz. Günümüz dünyasında istisna iş kolları hariç dünyanın öbür ucunda olup bitenler sizin işlerinizi etkiler. Türkiye’de İngilizlere villa satan bir şirketiniz var diyelim. Bu şirket off plan olarak elindeki arsalara tasarladığı villaları sipariş ve satın alma sonrası imal ediyor olsun. Amerika Birleşik Devletlerinde çıkan bir kriz AB yi de etkiler, İngilizlerin kendi ülkelerinde gayrimenkul fiyatları etkilenir ve yerlerde sürünmeye başlar. Bu sebepten daha önce ülkelerindeki fiyatın dörtte birine ev almak mantıklıyken birden kendi ülkelerinden gayrimenkul almak daha mantıklı hale gelmeye başlar. Veya yasa değişir ve siz yabancılara mülk satamaz hale gelirsiniz. Satmak için villa arsaları alıp projeler hazırladığınız bölgede işe başladığınız yıllarda birkaç villa projesi varken artık yüzlerce hazır vaziyette villa satışa sunulmuş ve buna mukabil talep tarafında kayda değer bir gelişme olmamışsa sizin proje aşamasındaki villanızı satmanız oldukça zorlaşır. Etrafınızda olup bitenleri anlamadan daha önce yaptığınız gibi aynı bölgede villa yapmaya devam etmeye çalışırsanız sonunda zararına satışlar ve villalardan birini kendinize ayırmak gibi durumlar sizi bekliyor demektir.

Ürettiğiniz şeyi taklit ediyorsanız geride kalmışsınızdır. En azından işe ürettiğiniz şeyin tasarımının nedenlerini ve sonuçlarını bilmelisiniz. Bu sizi yenilerini tasarlamaya götüren ilk adım olur. hunca life

Burada bir örnekle yola çıkalım. Diyelim ki vida üretiyorsunuz. İşe daha önce üretilen vidaların benzerlerini üreterek başladınız. Vidanın başındaki şekli, yivlerini, kalınlığını ve uzunluğunu aynen uyguladınız. Tamam da o yivler oraya neden konmuş? O başlığın şekli niye öyle? Yivlerin şekli vidanın malzemeye giriş hızını ve malzemeye tutunma gücünü belirler. Bu şekli belirleyen temel faktör vidanın kullanılacağı malzemedir. Ahşapsa durum farklı, metalse farklıdır. Başlığın şekli de vidanın gireceği malzemeye, deliğin şekline ve hatta kullanılacak olan tornavidanın şekline göre değişim gösterir. Vida denen hayatımıza çivi den çok sonra çıktı. Çiviye göre çok daha iyi bir tutunma sağladı. Başlangıçta düz bir çizgi ve düz tornavidayla çalışan sisteme çeşitli şekillerde başlıklar ve onları açıp kapayacak farklı uçlu tornavidalar ve anahtar tipleri çıktı. Sonra şarj edilebilen el matkapları çıkınca ucuna da tornavida uçları takılmaya başlandı. Sonra birisi akıllı vidayı yani ucu delebilecek şekilde tasarlanmış vidayı çıkardı. Ahşap parçaları çeşitli şekillerde birbirine bağlayan envai tür vidalama sistemleri üretilmeye başlandı. Yani karşıdan bakınca son derece basit gözüken bir vidanın bile gelişimi inanılmazdır. Bu gelişime ayak uyduramazsanız yok olmaya mahkumsunuz. Eğer bu değişimi belirleyenlerden birisi olursanız işte o zaman yıldızınız parlamaya başlar.

Otomatiğe bağlayıp uzun süre para kazanabileceğiniz bir iş fikri bulmak imkânsızı aramaktır. Sürekli ürününüzü, verdiğiniz hizmetin biçimini değiştirmek zorundasınız. Sizinle benzer işi yapanlarla dirsek temasında olmak, başka şehirlerde ve ülkelerde sizin yaptığınız işi yapanları takip etmek çok yararlı olacaktır. Kalitenizi, karlılığınızı, müşteri memnuniyetinizi artırmanın her zaman başka yolları vardır. Sürekli bunları araştırma halinde olmak zorundasınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder